Uitvaart etiquette

Normen en waarden tijdens een uitvaart

Heeft u een uitnodiging ontvangen voor de uitvaart van een goede bekende die u een beetje uit het oog verloren was? Dat is wel even schrikken: u zag het overlijden niet aankomen. Maar u bent ook een beetje vergeten wat u nu het beste kunt dragen bij die uitvaart. En neemt u een presentje of bloemen mee? Kortom: zo’n uitvaart kan wel enige spanning opleveren. UGNA Uitvaartverzorging vertelt u meer over de uitvaart etiquette.

Welke kleding tijdens de uitvaart?

De tijden van verplicht zwarte kleding dragen bij een uitvaart liggen al lang achter ons. Wat dat betreft zijn er geen kledingvoorschriften meer. Desondanks kiezen de meeste mensen wel voor het dragen van donkere, stemmige en nette kleding bij een afscheidsdienst. Ook kan de familie van de overledene in de uitnodiging vermelden dat er een bepaalde dresscode is. Wat die is, staat dan in de uitnodiging aangegeven. Was de overledene vroeger niet echt van de nette kleding? Dan kunt u altijd even contact opnemen met de familie om te informeren welke kleding die dag gewenst is.

uitvaart etiquette en donkere kleding

De condoleance

Bij elke uitvaart is er een moment voor condoleance. Wanneer en hoe dat gebeurt, is per uitvaart verschillend. Bij de ene uitvaart gaat dit op de traditionele manier met een rij richting de nabestaanden om hen uw medeleven te tonen. En bij het andere afscheid gebeurt dat losser. U condoleert de familie dan zodra u denkt dat het een goed moment is. Kijk bij twijfel eerst even hoe andere mensen dat doen, dan kunt u daarbij aansluiten.

Uitvaart regelen door Uitvaartverzorging UGNA

Hartverwarmende reacties

  • Bedankt voor de warme professionele hulp gedurende een moeilijke periode.
    Door UGNA zijn vele zorgen weg genomen en hebben wij een passend afscheid kunnen nemen van onze (schoon-) moeder.

    Dennis & Myrthe

Presentje meenemen?

Is een presentje meenemen gewenst? Normaal gesproken hoeft u niets mee te nemen. Uw aanwezigheid is meestal voldoende. Toch nemen veel mensen wel bloemen of een enkele symbolische bloem mee. Maar dat is puur persoonlijk. Het beste is altijd om te doen wat goed voor u voelt.

Respect tonen

Etiquette op een begrafenis of crematie begint en eindigt eigenlijk altijd met het tonen van respect. Of u nu wel of niet een presentje of bloemen meeneemt; respect tonen is altijd het eerste en het laatste gebaar bij een uitvaart. Hoe kunt u respect tonen?

  • Kom op tijd: zorg dat u de route naar de uitvaartlocatie kent
  • Zet uw telefoon op stil, of liever zelfs helemaal uit
  • De overledene en nabestaanden gaan voor alles: de gasten zijn minder belangrijk, blijf dus niet te lang praten met die ene, goede vriend(in) om bij te kletsen

Overlijden melden?

Wilt u een overlijden melden? Bel dan direct met UGNA UItvaartverzorging via 0800-0242526. Dat kan 24 uur per dag! Wij komen dan direct naar de overledene toe.

De gulden middenweg

Afscheid nemen tijdens een uitvaart is dus soms wel en soms niet aan regels gebonden. Twijfelt u? Dan is de gulden middenweg altijd de meest veilige weg. Kleed u voor de uitvaart gewoon netjes aan, zoals u altijd gewend bent, en toon respect aan de nabestaanden. Dan weet u zeker dat u waardig afscheid neemt van de overledene en uw respect toont richting de nabestaanden.

Contact met UGNA Uitvaartverzorging

Wilt u meer weten over de etiquette tijdens een uitvaart? Neem voor vragen gerust contact op met UGNA Uitvaartverzorging via 0524-515899 of stuur een e-mail naar info@ugna.nl.

Keurmerk SKU