Hoe lang duurt een uitvaart?

Globale indruk van de lengte van een uitvaart

Hoe lang een uitvaart duurt, is afhankelijk van de keuzes die de nabestaanden van de overledene maken. Een sobere uitvaart duurt in het algemeen minder lang dan een uitgebreid afscheid met veel bezoekers. UGNA vertelt u hieronder meer over hoe lang diverse soorten uitvaarten kunnen duren.

Begrafenis

Afscheid nemen van een dierbare kan plaatsvinden tijdens een begrafenisplechtigheid. Die plechtigheid bestaat meestal uit een aantal onderdelen, zoals een condoleance, een kerkdienst en de teraardebestelling.

Hoe lang duurt een uitvaart geregeld door UGNA?

Mogelijkheid tot condoleren

Tijdens een begrafenisplechtigheid is vrijwel altijd gelegenheid om de nabestaanden te condoleren. Dat kan voor of na de begrafenis zelf plaatsvinden. Condoleren kan bijvoorbeeld in een condoleanceboek of persoonlijk bij de nabestaanden zelf. De tijd die dat in beslag neemt, varieert per uitvaart.

Uitvaart regelen door Uitvaartverzorging UGNA

Hartverwarmende reacties

  • Bedankt voor de warme professionele hulp gedurende een moeilijke periode.
    Door UGNA zijn vele zorgen weg genomen en hebben wij een passend afscheid kunnen nemen van onze (schoon-) moeder.

    Dennis & Myrthe

Afscheidsdienst in de kerk

Wanneer u kiest voor een afscheidsdienst in een kerk, zal een voorganger of pastoor de dienst leiden. Hoe dat gebeurt, hangt helemaal af van het geloof dat gepredikt wordt. Bij een kerkdienst is het belangrijk om goede afspraken te maken over de lengte van de dienst.
Het kan altijd zijn dat er een volgende dienst is en dan is er niets zo vervelend als te moeten wachten. Ook kunnen bijvoorbeeld de kosten worden gerekend zodra een voorganger meer tijd nodig heeft voor de dienst dan vooraf afgesproken. Er wordt dan langer gebruik gemaakt van de ruimte, de volgauto’s moeten langer wachten en ook de uitvaartondernemer werkt langer. Het maken van goede afspraken is dus raadzaam om misverstanden te voorkomen.

Graflegging of teraardebestelling

Na de plechtigheid wordt de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats gebracht. Dit wordt ook wel de graflegging of teraardebestelling genoemd. Nadat de kist naar de begraafplaats gedragen is, kan men afscheid nemen. Hierbij wordt soms ook nog kort gesproken door de voorganger of iemand van de familie. Ook is daarbij vaak de mogelijkheid tot het werpen van een schepje zand, een bloem, een tekening of gedicht.

Overlijden melden?

Wilt u een overlijden melden? Bel dan direct met UGNA UItvaartverzorging via 0800-0242526. Dat kan 24 uur per dag! Wij komen dan direct naar de overledene toe.

Crematie

Bij een crematie vindt er uiteraard geen graflegging of teraardebestelling plaats. Dan wordt de overledene na de dienst direct gecremeerd. Dat houdt ook in dat een crematieplechtigheid minder lang duurt dan een afscheidsdienst in een kerk.

Nazit

In de meeste gevallen is er na een afscheidsdienst in Nederland tijd en ruimte voor napraten over de overledene en de dienst met daarbij een kopje koffie. Ook is daar vaak ook ruimte tot condoleren.

Gemiddelde lengte uitvaart is 2 uur

U kunt voor de lengte van een uitvaart gemiddeld uitgaan van 2 uur. Heeft de uitvaart een condoleance vooraf, kerkdienst met begrafenis en daarna koffie, dan kunt u rekenen op zo’n 3 tot 4 uur. Bespreek vooraf dus met uw uitvaartverzorger van UGNA hoe lang u wilt dat een uitvaart gaat duren. Dan kunt u iedereen daarover informeren.

Contact met UGNA Uitvaartverzorging

Wilt u meer weten over het regelen en de lengte van een uitvaart? Neem dan gerust contact op met UGNA Uitvaartverzorging via 0524-515899 of stuur een e-mail naar info@ugna.nl.

Keurmerk SKU