Wie betaalt de uitvaart als er geen geld is?

Geen geld voor een begrafenis? Wie betaalt dan de uitvaart?

Wie betaalt de uitvaart als er geen geld is? Een vervelende vraag wellicht, maar het is wel belangrijk om het antwoord op deze vraag te weten. Uiteraard hoopt u er nooit mee te maken te krijgen dat er geen geld is voor een begrafenis. Formeel gezien komen de kosten voor de uitvaart in de nalatenschap van de overledene. De kosten voor de uitvaart kunnen dus verhaald worden op de erfenis. Is dit er niet? En heeft u als familie geen geld voor een begrafenis? Dan kan de gemeente de uitvaart regelen. UGNA Uitvaartverzorging legt uit hoe dit werkt.

Hoe zit het met de kosten?

Wie betaalt de uitvaart? De formele opdrachtgever is de persoon die zijn of haar handtekening zet onder de overeenkomst met de uitvaartonderneming. Dit is vaak een familielid. De opdrachtgever kan de kosten voor de uitvaart verhalen op de erfenis. Ook als er een uitvaartverzekering afgesloten is, kunnen eventuele resterende kosten uit de erfenis betaald worden. Als opdrachtgever bent u verantwoordelijk voor het betalen van de facturen. De facturen van de uitvaartondernemer, de begraafplaats of het crematorium en andere bijkomende kosten bij het regelen van een uitvaart.

wie betaalt de uitvaart als er geen geld is? Wat doe je als er geen geld voor begrafenis is?

Wat de gemeente kan doen als er geen geld voor een begrafenis is

Maar wie betaalt dan de uitvaart als er geen geld is? Wanneer u als familie helemaal geen geld voor een begrafenis heeft, regelt de gemeente in sommige gevallen de uitvaart. Maar zo mogelijk verhaalt de gemeente dan nog de kosten van de uitvaart op familie van de overledene. Als de overledene geen familie meer heeft, of geen enkel familielid het initiatief neemt om de uitvaart voor de overledene te regelen, gebeurt dat door de gemeente waarin het lichaam zich op dat moment bevindt. De gemeente kan de kosten dan op een eventuele erfenis verhalen.

Uitvaart regelen door Uitvaartverzorging UGNA

Hartverwarmende reacties

  • Bedankt voor de warme professionele hulp gedurende een moeilijke periode.
    Door UGNA zijn vele zorgen weg genomen en hebben wij een passend afscheid kunnen nemen van onze (schoon-) moeder.

    Dennis & Myrthe

Afscheidsdienst in de kerk

Wanneer u kiest voor een afscheidsdienst in een kerk, zal een voorganger of pastoor de dienst leiden. Hoe dat gebeurt, hangt helemaal af van het geloof dat gepredikt wordt. Bij een kerkdienst is het belangrijk om goede afspraken te maken over de lengte van de dienst.
Het kan altijd zijn dat er een volgende dienst is en dan is er niets zo vervelend als te moeten wachten. Ook kunnen bijvoorbeeld de kosten worden gerekend zodra een voorganger meer tijd nodig heeft voor de dienst dan vooraf afgesproken. Er wordt dan langer gebruik gemaakt van de ruimte, de volgauto’s moeten langer wachten en ook de uitvaartondernemer werkt langer. Het maken van goede afspraken is dus raadzaam om misverstanden te voorkomen.

Graflegging of teraardebestelling

Na de plechtigheid wordt de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats gebracht. Dit wordt ook wel de graflegging of teraardebestelling genoemd. Nadat de kist naar de begraafplaats gedragen is, kan men afscheid nemen. Hierbij wordt soms ook nog kort gesproken door de voorganger of iemand van de familie. Ook is daarbij vaak de mogelijkheid tot het werpen van een schepje zand, een bloem, een tekening of gedicht.

Overlijden melden?

Wilt u een overlijden melden? Bel dan direct met UGNA UItvaartverzorging via 0800-0242526. Dat kan 24 uur per dag! Wij komen dan direct naar de overledene toe.

Wat als er geen erfenis is?

Is er geen erfenis om de kosten van de uitvaart uit te betalen? Dan kan de gemeente de rekening doorsturen naar de ouders en kinderen van de overledene. Zij zijn namelijk de naasten met een zogenaamde onderhoudsplicht ten aanzien van de overledene. Ook als er geen contact meer tussen hen was.

Meer weten?

UGNA Uitvaartverzorging helpt u graag een passende uitvaart voor uw dierbare te verzorgen. Ook als er geen geld is voor een begrafenis kunnen wij u helpen er een zo goed mogelijk afscheid van te maken. Bent u benieuwd wat er mogelijk is? En wie in uw geval de uitvaart betaalt als er geen geld is? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Bel naar 0524-515899 of stuur een mail naar info@ugna.nl.

Keurmerk SKU