As uitstrooien

 • Meer dan 85 jaar expertise
 • 30+ aangesloten uitvaartverenigingen
 • Met iedere verzekering welkom
 • Keurmerk Uitvaartzorg
 • Klanttevredenheid 9,3
 • Vriendelijke tarieven

UGNA Uitvaartverzorging verzorgt uw natuurbegrafenis

Steeds vaker keuze voor natuurbegraven

Wat gebeurt er met de as van een overledene na de crematie? Het is wettelijk zo geregeld dat u de as na dertig dagen mag ophalen bij het crematorium. Die periode van dertig dagen noemt men de bezinningsperiode. Die tijd kunt u gebruiken om na te denken over de asbestemming, ofwel, wat u gaat doen met de as. Gaat u de as uitstrooien of heeft u er een andere bestemming voor? UGNA Uitvaartverzorging kan u adviseren over de verschillende asbestemmingen die er zijn na de crematie.

As uitstrooien

Wilt u de as van uw dierbare uitstrooien? Dan attenderen wij u graag op het feit dat hiervoor een aantal regels gelden. U mag de as niet zomaar overal uitstrooien. Iedere gemeente mag zelf bepalen waar de as wel of niet verstrooid mag worden.

Die bepaling is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Vaak mag as uitstrooien overal, behalve op een aantal specifiek genoemde plaatsen. Bij sommige gemeenten is uitstrooien overal verboden, behalve op de daarvoor aangewezen plaatsen. UGNA Uitvaartverzorging kan u precies vertellen wat in welke gemeente de regels zijn als het gaat om asverstrooiing.

as uitstrooien

Waar mag u as uitstrooien?

Veel gemeenten hebben speciale strooivelden waar het toegestaan is om as te verstrooien. Deze strooivelden liggen meestal bij begraafplaatsen en crematoria. Verder is er de – wettelijk toegestane – mogelijkheid om de as op open zee te verstrooien. Daar mag u ook bij aanwezig zijn. Als u op andere plekken as wilt uitstrooien, dan moet u daarvoor toestemming hebben van de grondeigenaar.

Uitvaart regelen door Uitvaartverzorging UGNA

Hartverwarmende reacties

 • Bedankt voor de warme professionele hulp gedurende een moeilijke periode.
  Door UGNA zijn vele zorgen weg genomen en hebben wij een passend afscheid kunnen nemen van onze (schoon-) moeder.

  Dennis & Myrthe

Waar beter geen as uitstrooien

Er zijn een aantal plekken waar het logischerwijs beter is om geen as uit te strooien. Dat zijn bijvoorbeeld verharde wegen, (vlakbij) speelplaatsen voor kinderen, grondwaterwingebieden en akkers en weilanden.

Overlijden melden?

Wilt u een overlijden melden? Bel dan direct met UGNA UItvaartverzorging via 0800-0242526. Dat kan 24 uur per dag! Wij komen dan direct naar de overledene toe.

Contact opnemen met UGNA Uitvaartverzorging

Wilt u meer weten over het as uitstrooien en andere asbestemmingen?

Neem dan gerust contact op met UGNA Uitvaartverzorging via 0524-515899, of stuur ons een e-mail via info@ugna.nl. Wij vertellen u er graag meer over.

as uitstrooien